De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Morgana moet (Lim)burger aanzetten meer appelen uit eigen streek te consumeren

dinsdag, 04 december 2018

In Hasselt is vorig weekend een nieuwe appel voorgesteld: de Morgana. Dat gebeurde tijdens Fructura, de driejaarlijkse internationale vakbeurs voor hard- en zachtfruit. De appelsoort met zeer kruidige aroma’s van Haspengouwse en Hagelandse origine wordt door specialisten gezien als een grote kanshebber om de consumptie van appelen uit eigen streek te vergroten en moet de Limburgse fruittelers een hart onder de riem steken.
“Niet alleen het zoeken naar nieuwe afzetmarkten maar ook het verbeteren van de bestaande afzet is belangrijk om uit de crisis te geraken en de sector te laten groeien. De Morgana is wat dat betreft een nieuw en veelbelovend product dat het belang van samenwerking en vooral de veerkracht van onze fruitsector onderstreept”, aldus gedeputeerde van Landbouw Inge Moors.
 
De honderd procent Belgische appel van het ras Kizuri is ontstaan door intensief veredelingswerk van het gespecialiseerde bedrijf Better3Fruit in Rillaar. De bekende Limburgse boomkweker Carolus in Nieuwerkerken zal de Morgana-bomen op de Europese markt lanceren. Om de exclusiviteit te bewaren - en de telers dus een betere prijs te bieden - zijn exclusieve productie- en verkooprechten verleend aan vier West-Europese fruitverenigingen waaronder de Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden.

Deze winter worden er in Limburg alvast 30.000 bomen aangeplant. Voor volgend jaar zijn er nog eens 30.000 in bestelling. Over een jaar zullen er in West-Europa meer dan 600.000 bomen geplant worden, zodat er in 2021 al Morgana’s in de warenhuizen beschikbaar zullen zijn.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.