GFT+
Wat?
Ruimer dan groente, fruit- en tuinafval, ook gekookt keukenafval en etensresten mogen hierbij.
Toegelaten:
- schillen en resten van groenten en fruit
- koffiedik, papieren koffiefilters
- noten, pitten en zaden
- plantaardig en dierlijk keukenafval en etensresten
- vlees- en visresten, schaaldierresten
- eieren en eierschalen
- snijbloemen en kamerplanten (zonder aardkluit)
- keukenrolpapier
- broodresten
Niet toegelaten:
- vloeistoffen (vb. soep, melk, koffie, ...)
- theezakjes (restafval)
- schelpdierresten (vb. mosselschelpen, oesterschelpen, ...) (restafval)
- sauzen (restafval)
- frituurvet en -olie (KGA)
- maandverband (restafval)
Hoe verzamelen?
- De verpakking moet verwijderd worden.
- De hoeveelheid servetten of keukenpapier moet beperkt blijven.
Preventietips
- Vergeet je potje yoghurt, slaatje of … niet in de koelkast. Houd rekening met de houdbaarheidsdatum.
- Raadpleeg vooraf het menu van het Personeelsrestaurant. Reserveer je maaltijd of breng eigen boterhammetjes mee.
Eindbestemming? ( … of waarom goed sorteren belangrijk is!)
GFT+ wordt samen met andere stromen gemengd in een vergistingstank. In de tank vormen bacteriën biogas uit het organisch materiaal. Dit wordt verbrand in een biogasmotor die een generator aandrijft om elektriciteit te produceren.
De uitgewerkte mix wordt gescheiden in een dikke en een dunne fractie. De dikke fractie wordt gedroogd tot mest en een dunne fractie wordt gezuiverd tot loosbaar water. Water en meststoffen laten nieuwe gewassen groeien.
Waar?
Provinciehuis
- In het GFT+-bakje van het afvaleiland in elke koffiekeuken.
- Het afval uit de keukens (C-blok en F-blok) wordt eveneens apart ingezameld en opgehaald.
Terug