PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2017 Smartsite Stijn vertelt ook in 2017 het Limburgse WO I-verhaal http://www2.limburg.be/Stijn-vertelt-ook-in-2017-het-Limburgse-WO-I-verhaal maandag 14 november 2016 13:45:34

In 2014 lanceerde Stijn Meuris, op vraag van provincie Limburg, een performance over WO I in Limburg. Sindsdien bracht hij al meer dan 60 keer dit verhaal.

Deze performance is geschikt voor de 3de graad secundair onderwijs, maar, maar ook socio-culturele verenigingen kunnen een voorstelling boeken.

Het verhaal werd mee geschreven door Jan Swerts, pianist en docent aan de Katholieke Hogeschool Limburg. Hij heeft zich jaren verdiept in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.
Hij stelde ook een educatieve map samen die aansluit op de eindtermen.

De voorstelling is een aaneenschakeling van anekdotes, beelden en filmpjes. Soms ludiek, soms ernstig: volledig in de gekende vertelstijl van performer Stijn Meuris.

Schoolvoorstellingen die plaatsvinden in Limburg genieten een financiële tussenkomst van de provincie Limburg.

Wil je meer weten over de performance of ze boeken?

Jong redt Oud http://www2.limburg.be/Limburg/pccenieuwsberichten/Jong-redt-Oud.html vrijdag 2 juni 2017 13:49:06

Wil je graag met jouw klas of school actief aan de slag met onroerend erfgoed in de buurt? Wil je helpen met het onderhouden, herstellen, opruimen, ontsluiten, onderzoeken, … van een monument, erfgoedsite of -landschap? Dat kan met Jong redt Oud!

Met "Jong redt Oud" nemen kinderen en jongeren een erfgoedsite of landschap met erfgoedwaarde onder hun hoede. Door hen de boeiende verhalen achter het erfgoed te laten ontdekken, hen (mede)verantwoordelijkheid te geven voor onderhoud en ontsluiting, leren ze de waarde ervan kennen én trainen ze naast vakspecifieke vaardigheden, ook allerlei algemene vaardigheden.

Dien samen met je gemeentebestuur een Jong redt Oud-project in bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE). De provincie Limburg voorziet per project een financiële ondersteuning (maximum 2.500,00 euro) voor kosten die rechtstreeks aan het project verbonden zijn. Een project indienen kan vanaf 1 september 2017.

Op de Facebookpagina  krijg je al een voorsmaakje van de vijf pilootprojecten die nu of tijdens de zomer plaatsvinden.

Save the date!

Op donderdag 26 oktober 2017 vindt de inspiratiedag Jong redt Oud plaats en wordt een inspiratiegids en handleiding voorgesteld. Die dag worden het verloop en de resultaten van de verschillende pilootprojecten voorgesteld en geëvalueerd. Na afloop weet iedereen hoe je zelf zo’n project kan opstarten en uitvoeren.

Voor meer info kun je terecht bij het PCCE (contactpersoon: Ellen Demuynck, ellen.demuynck@limburg.be) of via tel. 011 23 75 75.


(De foto is gemaakt door Mieke Roeben, onderwerp: de 2de graad van Basisschool De Bammerd op verkenning op het oude kerkhof in Grote Spouwen (Bilzen).)

Jong redt Oud: jongeren maken op een actieve manier kennis met onroerend erfgoed http://www2.limburg.be/Limburg/pccenieuwsberichten/Jong-redt-Oud-jongeren-maken-op-een-actieve-manier-kennis-met-onroerend-erfgoed.html woensdag 14 juni 2017 14:59:03

Met "Jong redt Oud" nemen kinderen en jongeren een erfgoedsite of landschap met erfgoedwaarde onder hun hoede. Ze helpen bij het onderhoud en de ontsluiting. Door hen de boeiende verhalen achter het erfgoed te laten ontdekken, hen (mede)verantwoordelijkheid te geven voor onderhoud en ontsluiting, leren ze de waarde en het belang ervan kennen.

Nu en tijdens de zomer vinden 5 pilootprojecten plaats:

 1. Bilzen
  Leerlingen van Vrije Bassischool de Bammerd in Grote-Spouwen gaan aan de slag op het oude kerkhof en nemen het peter- en meterschap op zich.
 2. Kinrooi
  Een groepje kinderen gaat op molenstage bij de Keijersmolen in Molenbeersel. Ze leren hoe de molen werkt, springen in bij het onderhoud, leren hoe ze er graan kunnen malen én helpen met de voorbereidingen van de molenfeesten.
 3. Kortessem
  Lokale jeugdbewegingen helpen bij het opknappen van de schuur in vakwerk van biobeleefboerderij De Alverberg. De houtafdeling van BuSO De Dageraad maakt een maquette van een vakwerkgebouw in zelfbouwpakket waar boerderijbezoekers mee aan de slag kunnen.
 4. Meeuwen-Gruitrode
  Leidsters en leiders van KAJ Louwel, Chiro-meisjes Opglabbeek en Chiro Gruitrode ontwikkelden een spel voor de Duinengordel.
 5. Peer
  Op de archeologische site Peer-Hoogstraat in Grote-Brogel werden onlangs twee cultusplaatsen met bijzondere voorwerpen ontdekt. In de zomervakantie worden een groep jongeren ondergedompeld in de wereld van de archeologie en opgravingen. Daarna gaan ze aan de slag met de verhalen van de site in Peer en ontsluiten ze deze voor het breed publiek.

Dien samen met je gemeentebestuur zelf een Jong redt Oud-project in bij het PCCE. De provincie Limburg voorziet per project een financiële ondersteuning (maximum 2.500,00 euro) voor kosten die rechtstreeks aan het project verbonden zijn. Een project indienen kan vanaf 1 september 2017.

Op de facebookpagina krijg je alvast een voorsmaakje van de vijf pilootprojecten.

Save the date!

Op donderdag 26 oktober 2017 vindt de inspiratiedag Jong redt Oud plaats en wordt een inspiratiegids en handleiding voorgesteld. Die dag worden het verloop en de resultaten van de verschillende pilootprojecten voorgesteld en geëvalueerd.
Na afloop weet iedereen hoe je zelf zo’n project kan opstarten en uitvoeren.

Voor meer info kun je terecht bij het PCCE via JRO@limburg.be of  011 23 75 75.

Fotoproject: erfgoed bepaalt onze identiteit http://www2.limburg.be/Fotoproject-erfgoed-bepaalt-onze-identiteit donderdag 15 juni 2017 10:57:38

Het PCCE en de Limburgse gemeenten selecteerden 44 erfgoedbeelden uit WO I, zorgvuldig vastgelegd in glas- en filmnegatieven. 44 beelden, identiteiten en verhalen geven een beeld van het Limburgs bouwkundige erfgoed ten tijde van WO I. Deze unieke gebouwen worden in de 44 Limburgse gemeenten opengesteld op Open Monumentendag 2017.

Op de Open Monumentendag, op 10 september 2017, belichten de Limburgse gemeenten de fragiliteit van deze 44 monumentale gebouwen én lanceert het PCCE de oproep om deel te nemen aan een fotowedstijd.

Met de fotowedstrijd wil het PCCE iedereen aansporen om op pad te gaan in Limburg, op zoek naar een hedendaagse, verborgen parel die hun leefwereld beïnvloedt en mee hun identiteit bepaalt. Uit de verzamelde foto’s selecteert het PCCE 44 actuele beelden van tekenend erfgoed.

"Het project sluit naadloos aan op het project 'Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog', waarin 44 helmen evenveel persoonlijke verhalen vertelden uit de oorlog", legt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens uit. "Dat project was een groot succes, voor de provincie, voor de gemeenten, voor de erfgoedsector én voor de bezoekers. We hopen dat succes te evenaren. Het enthousiasme is er alvast!"

Begin 2018 vertaalt dit uitdagende project zich in een indrukwekkende tentoonstelling waarin oud en nieuw met elkaar geconfronteerd worden in 88 krachtige beelden, digitaal of op glas vastgelegd.


Picturing Belgium 14-18

Duitse kunsthistorici uit WO I beseften maar al te goed welke invloed gebouwen en objecten op onze identiteitsontwikkeling hebben, maar ook op ons samenhorigheidsgevoel.
Het behoud van kenmerkende elementen in ons straatbeeld of in een beeld, is belangrijk.

Dat is het uitgangspunt van de expo "Picturing Belgium 14-18", van 15 juni tot 17 september 2017 in het Warandepark in Brussel, waarin het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) Duitse glasnegatieven uit de Eerste Wereldoorlog presenteert.

De nieuwe expo van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed wordt een nevenproject van de Brusselse tentoonstelling.

3,5 miljoen euro voor mijnbelevingscentrum be-MINE PIT http://www2.limburg.be/Limburg/pccenieuwsberichten/3,5-miljoen-euro-voor-mijnbelevingscentrum-be-MINE-PIT.html donderdag 31 augustus 2017 11:33:22

Toerisme Vlaanderen kent een hefboomsubsidie van meer dan 3.574.675 euro toe aan be-MINE PIT. Deze subsidie zet het licht op groen voor de realisatie van een nieuw mijnbelevingscentrum op de mijnsite van Beringen. De opening van dit toeristisch hefboomproject is voorzien in het toeristisch seizoen 2020.

Het project zal de zeven Limburgse mijnsites verbinden, een toegangspoort creëren een toegangspoort voor de Mijnstreek en Limburg én onze provincie internationaal op de kaart zetten. Het opent grote perspectieven voor de economie van de vrije tijd!

Verleden en toekomst

De mijnsite van Beringen is de best bewaarde mijnsite van West-Europa en de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Sinds 2009 is ze herbestemd als het toeristisch-recreatief project be-MINE.

"De historische gebouwen waren maar beperkt herbestemd. Met deze nieuwe invulling krijgt be-MINE een inhoudelijke ziel, Beringen een toeristisch icoon, de Limburgse mijnstreek een toegangspoort en Limburg een all-weather attractie met internationale aantrekkingskracht. Daarom hebben we hier jarenlang voor geijverd. Voor ons is dit een kerndossier in erfgoed én … toerisme. Met be-MINE PIT tonen we tegelijk respect voor het verleden en creëren we toeristische mogelijkheden voor de toekomst", zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Erfgoed, Cultuur en Toerisme.

In de voetsporen van de mijnwerkers

be-MINE PIT combineert imposant erfgoed, vernieuwende architectuur en interactiviteit met kunstige belichting. De ophaalgebouwen krijgen een bezoekerscentrum waar een mijnwerkerspad start. Dit biedt de bezoekers een authentieke mijnbeleving die uniek is in de wereld en het volledige verhaal van de Limburgse mijnwerkers vertelt. In de interactieve ondergrondsimulatie ervaren ze de zware werkomstandigheden van de mijnwerkers aan den lijve. De reconstructie van twee verdwenen passerelles biedt hen bovendien een indrukwekkend zicht op de mijn en haar omgeving.

De drie ploegendiensten van de mijn liggen aan de basis van drie avontuurlijke routes doorheen de gebouwen, elk met hun eigen invulling – voor jong én oud. Onder leiding van oud-mijnwerkers zijn ook begeleide bezoeken mogelijk. Op die manier wordt be-MINE PIT een aantrekkelijke daguitstap voor families, cultuurliefhebbers en meerwaardezoekers.

Neem alvast een virtueel kijkje in het bezoekerscentrum!

Gedetailleerde informatie over be-MINE PIT en zijn initiatiefnemers vind je in het persbericht.

De Duitse negatieven: een indrukwekkende fotocollectie! http://www2.limburg.be/Limburg/pccenieuwsberichten/De-Duitse-negatieven-een-indrukwekkende-fotocollectie!.html donderdag 7 september 2017 18:30:10

Uit de Eerste Wereldoorlog is een schat aan beeldmateriaal uit onze provincie bewaard gebleven. Eén van die indrukwekkende fotocollecties is door de Duitsers opgebouwd: de Duitse negatieven.

In 1917 en 1918 trokken onder andere de Duitse kunsthistoricus Julius Baum en de Duitse fotografe Paula Deetjen door de provincie Limburg om foto’s te nemen van heel wat kenmerkende cultuurhistorische gebouwen en kunstobjecten. Zij werkten in opdracht van de "Kunstschutz", een Duitse organisatie voor de bescherming van het kunstbezit in België.

Maak in dit filmpje kennis met Paula Deetjen.

Uit deze collectie Duitse glasnegatieven en andere fotocollecties selecteerden het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed en de Limburgse gemeenten 44 beelden uit de Eerste Wereldoorlog in het nieuwe project "Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen".

Meer info: www.limburg1914-1918.be

Postgraduaat cultuureducator PXL. Iets voor jou? http://www2.limburg.be/Limburg/pccenieuwsberichten/Postgraduaat-cultuureducator-PXL-Iets-voor-jou.html maandag 11 september 2017 13:37:48

De hogeschool PXL Hasselt organiseert gedurende het schooljaar 2017-2018 opnieuw het postgraduaat cultuureducator. Deze eenjarige opleiding richt zich tot bachelors lerarenopleiding, toerisme, kunsten, … of tot bachelors of masters in kunst en cultuur en wil kansen op tewerkstelling in de culturele sector voor jongeren vergroten. In juni 2017 studeerde een eerste lichting van tien studenten af.

De opleiding focust op het verruimen van de culturele competenties van bachelors of jonge publieksmedewerkers in culturele organisaties. Vier modules worden aangeboden:

 • oriëntatie in cultuur
 • cultuur en educatie
 • cultuur en communicatie
 • cultuur en productontwikkeling.

Theorie wordt gecombineerd met praktijkervaring. De opleiding wordt in samenwerking met culturele organisaties uit het veld opgebouwd.

Ben je geïnteresseerd in cultuur en wil je dat overbrengen naar een breed publiek? Dan is deze opleiding iets voor jou! Meer informatie kun je hier nalezen.

Deponering voor archeologische bedrijven (infosessie) http://www2.limburg.be/Limburg/pcceactiviteiten/Deponering-voor-archeologische-bedrijven-(infosessie).html donderdag 14 september 2017 15:44:28

Het agentschap Onroerend Erfgoed, de IOED Oost-Haspengouw & Voeren en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed organiseren samen een informele infosessie voor archeologische bedrijven over de deponering van archeologische ensembles. Depotbeheerders die graag meer info willen hierover, zijn ook van harte welkom.

Kaat Delanghe, projectleider Depotnetwerk bij het agentschap, zal toelichten wat de wetgeving zegt rond deponering en onroerenderfgoeddepots en welke depots reeds werden erkend door de Vlaamse Overheid. Daarnaast zoomen we in op de specifieke mogelijkheden in Limburg en horen we graag of jullie hierrond nog vragen hebben.