De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Werknemers PIBO-campus Tongeren en gedeputeerde Inge Moors voor maaidorser

Unieke maaidorser helpt PIBO-campus onderzoek verder te professionaliseren

donderdag, 20 juli 2017

PIBO-campus vzw Tongeren heeft deze week haar nieuwe maaidorser in gebruik genomen. “Met deze aankoop investeren we bijna 170.000,00 euro in de proefveldwerking van graan en maïs; twee regionale landbouwspecialismen waar het onderzoeks- en praktijkcentrum heel actief in is”, aldus gedeputeerde en voorzitter van PIBO campus Inge Moors. De machine laat toe om  de oogst van deze akkerbouwgewassen efficiënter te analyseren en de proefwerking beter op te volgen.

Het provinciale praktijkcentrum PIBO-campus vzw in Tongeren zet sinds 1997 in op praktijkproeven in de Limburgse akkerbouw. Hiermee voorziet PIBO-campus vzw in advies voor en begeleiding van de akkerbouwer in een grote diversiteit aan gewassen.

Uniek exemplaar met automatisch staalnamesysteem

“Het belang van deze rassenproeven voor de Limburgse akkerbouwer is gezien ons zeer specifieke bodemtype bijzonder groot”, aldus gedeputeerde van Landbouw Inge Moors en voorzitter van PIBO-campus vzw. “Het is dan ook belangrijk om deze kennis over granen- en maïsrassen via praktijkproeven te ontsluiten voor onze akkerbouwers.”
Vanuit dit actieve rassenonderzoek worden er bij PIBO-campus ieder jaar tientallen variëteiten ingezaaid en beoordeeld op onder meer opbrengst, vochtgehalte en ziektegevoeligheid. Om dit proces verder te optimaliseren was er nood aan een aangepaste maaidorser voor gebruik in de proefvelden.

Vorige woensdag werd bij PIBO-campus vzw dan ook een nieuwe proefveldmaaidorser in gebruik genomen. De nieuwe machine van het type HALDRUP C-65 is geschikt voor het oogsten van tarwe, gerst, triticale en korrelmaïs en leent zich door de compacte afmetingen perfect voor het gebruik in kleinere (proef)percelen. Toch moet de dorser naar functionaliteiten niet onder doen voor de grotere varianten.

De machine is uitgerust met een vierwielaandrijving en een dubbel zeefsysteem. Verder beschikt het over een pneumatisch transportsysteem van het zeven naar het weegsysteem en een automatisch staalnamesysteem waarmee het vochtgehalte in de granen kan worden gemeten. Deze parameter is bepalend voor de kwaliteit van het graan.

De medewerkers van PIBO-campus keken al lange tijd uit naar de aankomst van de maaidorser. “De opbrengst en het vochtgehalte bepalen in elk van de 500 proefveldjes is een zeer arbeidsintensieve aangelegenheid dat voorheen grotendeels manueel gebeurde. Met de aankoop van deze nieuwe maaidorser kunnen we dit automatiseren,” licht Nele Schouteden, coördinator van het praktijkcentrum PIBO-campus te Tongeren toe “De data wordt meteen getoond op een touchscreen in de cabine en kan van hieruit vlot overgedragen worden op een externe geheugendrager, zodat we verder kunnen analyseren. Momenteel is dit het enige exemplaar in Vlaanderen. De proefveldmaaidorser is dan ook uniek.”

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.