De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Gedeputeerden en schepenen van Milieu en Natuur

De stilte laat nog steeds van zich horen in Zwarteput

maandag, 30 oktober 2017

Op de grens van Zutendaal, Lanaken en Bilzen ligt Zwarteput, een gebied met veel natuur en geschiedenis. In Zwarteput is het ook stil. Zo stil zelfs dat het gebied in 2012 een kwaliteitslabel stiltegebied kreeg van de Vlaamse Overheid met drie sterren voor de kern en twee sterren voor de rand.

Op 29 oktober werd dit label voor 10 jaar hernieuwd. De stilte laat nog steeds van zich horen in Zwarteput!

Zwarteput is één van de vier officiële stiltegebieden in Limburg. De andere zijn Gerhagen (Tessenderlo), Kempen~Broek (Kinrooi, Bocholt en Bree) en Altenbroek (Voeren). Onze provincie kent veel meer stille plekken. Alleen is de geluidskwaliteit in de vier officiële stiltegebieden wetenschappelijk gemeten en getoetst aan criteria.

Meer informatie op www.stiltegebieden.be.

Het stilteverhaal is een positief verhaal

Ludwig Vandenhove gedeputeerde van Milieu en Natuur verduidelijkt, “Die labels waren vijf jaar geldig. Gerhagen, Kempen~Broek - en nu ook Zwarteput - hebben intussen een nieuw stiltelabel gekregen dat tien jaar geldig is. Dat betekent dat de geluidskwaliteit in de gebieden gegarandeerd is. De sterkte van het Limburgse stilteproject lag in de samenwerking tussen diverse partners, elk met hun expertise, en in het feit dat het proces in vier gebieden tegelijkertijd liep. Dat leverde heel wat kennis en producten op die konden gedeeld worden. Elk stiltegebied heeft ook een eigenheid. In Zwarteput kan je ‘Het pad der zinnen’ ontdekken of frappante stiltestenen bewonderen. Betekent het stiltelabel nu dat je in Zwarteput op je tenen moet lopen? Nee zeker niet. Zingende vogels, stromend water en geluiden die bij het gewone dagelijkse leven horen, zijn normaal in Zwarteput. En laten we vooral niet vergeten dat stilte en ruimte een positieve invloed hebben op de gezondheid van de mens.”

Ook de bevoegde schepenen van Natuur en Milieu zijn trots. Wat zij hebben te vertellen kun je nalezen in het volledige persbericht.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.