In Limburg speuren heel wat individuen en verenigingen naar archeologisch erfgoed in de ondergrond. Vondsten wijzen vaak op de aanwezigheid van archeologische sites zoals een loopgraaf, kampement, …
Interesse om met een metaaldetector te zoeken naar ondergrondse WO II-sporen?
Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed helpt je graag op weg. Je ontdekt welke regels je in acht moet nemen.
- Folder "Metaaldetectie en magneetvisserij in Vlaanderen"
- Code van goede praktijk voor de uitvoering van en rapportering over archeologisch vooronderzoek en archeologische opgravingen en het gebruik van metaaldetectoren (pdf)
Vraag altijd toestemming aan de eigenaar van het terrein, ook als dat een overheid is (vb. openbaar domein, overheidsbossen, kanaaloevers, …). In bepaalde gebieden is het verboden om met metaaldetectie aan de slag te gaan. Ga naar www.geopunt.be voor meer informatie over de bescherming van archeologische sites, monumenten en landschappen.
Hou er zeker ook rekening mee dat metaaldetectie, zeker in geval van WO II sites, niet zonder gevaar is!
Vinden, melden en registreren
Vergeet je vondsten niet te melden en registreren. Dit kan op de Centraal Archeologische Inventaris (CAI). Zo geef je archeologen in het veld meer informatie over de voorgeschiedenis van een bepaalde plek in Limburg.
Wil je een link leggen op het digitaal platform "Onder de radar" naar jouw collectie? Geef je vondsten dan niet alleen in via de Centraal Archeologische Inventaris (CAI) maar ook op www.vondsten.be.
MEDEA (vondsten.be) biedt een uitgebreide vondstenfiche en verleent zich daardoor goed tot onderzoek. Vondsten.be zorgt ook voor zichtbaarheid van je vondsten naar het brede publiek toe (werking van MEDEA).
Wordt lid van MEDEA en deel je schatten! Als je een MEDEA account hebt kun je makkelijk een nieuwe vondst toe te voegen.
Hieronder nog enkele tips and tricks.
- Blog: Wat doen metaaldetectoristen?
- Fotografie handleiding en nog meer fotografietips.
- Veelgestelde vragen over MEDEA.
Ga terug naar www.onderderadar.be.