Zutendaal
(voorjaar 2025)
Bos van Zutendaal
In het voorjaar van 2025 starten we met het verbeteren van bos in Zutendaal. We voeren beheerwerken uit in privé-bossen gelegen in Wiemesmeer en het gebied ten westen van centrum Zutendaal. We pakken hier iets meer dan 90 ha bos aan.
Bij deze werken gaat het voornamelijk om dunningen in naaldhoutbestanden, waarbij de beste bomen (zogenaamde toekomstbomen) meer ruimte en kansen krijgen om verder uit te groeien. Die bomen markeren we door middel van blauwe stippen.
Daarnaast kappen we ook beperkt enkele groepen (gaande van 0,1 tot maximaal 0,2 ha). In die vrijgemaakte ruimte in het bos planten we nieuwe boompjes bij. We kiezen hier bewust voor loofbomen. Deze zijn beter opgewassen tegen de klimaatopwarming en zijn geliefd bij insecten en andere fauna in het bos. Een absolute garantie voor meer biodiversiteit dus!
Door meer soorten te mengen wordt het bos ook sterker en beter bestand tegen ziekten. Bovendien worden de bossen door het aanplanten van meer soorten ook mooier. We creëren diverse mozaïeken van soorten en op die manier ontstaat er meer divers bos qua leeftijd en qua samenstelling. Deze vorm van beheer wordt "klimaatadaptief beheer" genoemd.
Alle bossen blijven sowieso bos!
De opbrengst van de houtverkoop van het gedunde bos wordt geherinvesteerd in het bos door er de nieuwe aanplantingen van te betalen. De bossen worden dus zonder meerkosten voor de eigenaars geleidelijk omgevormd.
Nadat de Bosgroep de natuur een handje geholpen heeft, kan deze een tijdlang haar gang gaan zodat bos en fauna zich kunnen richten op herstel. Elke 6 à 8 jaar plannen we een nieuw bezoek aan de regio waarbij we de situatie evalueren en nieuwe ingrepen voorstellen waar nodig.
Tijdelijke hinder
Om de werken veilig te laten verlopen, zullen er tijdelijk enkele wandelwegen, fietspaden of openbare wegen afgesloten worden. Machines en vrachtwagens zijn tijdelijk in het bos te vinden en kunnen opgesteld staan om te laden en te lossen. Schorsresten kunnen tijdelijk op de paden achterblijven.
We hopen hierbij het misverstand uit de wereld te helpen dat bosbeheer enkel zou draaien rond het kappen van bomen. Niets is minder waar, ons doel is altijd meer en beter bos creëren en het kappen van bepaalde bomen is één van de middelen die we inzetten om dat doel te bereiken.
Binnen enkele jaren kun je op deze plek genieten van een goed aangepast, weerbaar bos dat een hoge belevingswaarde garandeert voor elke bosliefhebber.
As
(voorjaar 2025)
As – Heiderbos (Meeuwerweg)
In 2025 starten we met beheerwerken in het Heiderbos, langs de Meeuwerweg in As. Dit project focust op de omvorming van het huidige bos naar een natuurlijk, inheems loofbos.
Om deze transformatie mogelijk te maken, wordt het bestand Corsicaanse dennen helemaal gekapt. De open ruimte die hierdoor ontstaat wordt ingevuld met inheemse loofbomen zoals zomereik, ruwe en zachte berk, wilde lijsterbes en ratelpopulier. Deze boomsoorten gedijen goed op de voedselarme zandbodem van het gebied en vormen een waardevolle basis voor biodiversiteit.
Er wordt een natuurbeheerplan opgemaakt en een natuurstreefbeeld beoogd. Dit natuurstreefbeeld komt overeen met het Europees beschermd habitattype met code 9190.
Het bos zal op termijn transformeren in een eiken-berkenbos. Het doel is een duurzaam en weerbaar bos te creëren dat bestand is tegen klimaatveranderingen en gunstig is voor tal van plant- en diersoorten.
Meer natuurwaarde, meer biodiversiteit
Het toekomstige eiken-berkenbos zal niet alleen beter aangepast zijn aan de lokale omstandigheden, maar ook een thuis bieden aan tal van vogels en andere diersoorten. Vogelsoorten zoals de fluiter, bonte vliegenvanger, boomklever, boomkruiper, bosuil en appelvink zullen profiteren van de nieuwe structuurrijke omgeving. Daarnaast vinden ook de middelste bonte specht, zwarte specht en wespendief hier een beter geschikt leefgebied.
De ondergroei van dit bos zal voornamelijk bestaan uit sporkehout, blauwe bosbes, struikhei en bochtige smele, soorten typisch voor zure bodems. Zo wordt een natuurlijke en gevarieerde bosstructuur gecreëerd.
Tijdelijke hinder, blijvende meerwaarde
Tijdens de werken kan er tijdelijk hinder zijn door machines en vrachtwagens in het gebied. Sommige paden kunnen tijdelijk afgesloten worden om de veiligheid te garanderen. We vragen begrip hiervoor: deze inspanningen zijn nodig om het bos toekomstbestendig te maken.
Binnen enkele jaren ontstaat hier een prachtig, natuurlijk eiken-berkenbos dat niet alleen ecologisch waardevol is, maar ook een aangename plek wordt voor wandelaars en natuurliefhebbers. Zo zetten we opnieuw een stap naar meer en beter bos!
Heb je vragen of opmerkingen? Contacteer ons. We staan je graag te woord!
- Mail naar bosgroep@limburg.be.
- Of neem telefonisch contact op via het nummer 011 23 73 28.